Diccionari històric de periodistes catalans

Territoris de llengua catalana - Periodismes generalistes i especialitzats

Presentació Crèdits Contacte


Periodistes MitjansGèneres Seccions

A B C D EFG H I J K L M N O PQ R S T U V W X Y ZArtur Bladé i Desumvila

Benissanet (Ribera d’Ebre), 2 de març de 1907 - Barcelona, 23 de desembre de 1995

Gèneres periodístics: Corresponsal  Cròniques  Reporterisme 

Seccions: Local Societat/Costums Política

Mitjans: Avançada   L’Opinió   Pont Blau   Avui  

 

 

Fill de Joan-Baptista Bladé i Enriqueta Desumvila, els pares emigren a l’Argentina quan l’Artur té set anys. S’educa amb el seu avi i inicia estudis de magisteri. Amb quinze anys comença a col·laborar a la revista El Llamp. Es trasllada a Barcelona amb la intenció de guanyar-se la vida com a periodista, però no se’n surt i torna cap a les Terres de l’Ebre.

Compagina la feina de mestre amb les seves publicacions en premsa, ja que, a partir del 1927, publica també a les pàgines de La Riuada, de Móra d’Ebre i un temps després funda, junt amb Martí Rouret, L’Ideal de l’Ebre, diari afí a Esquerra Republicana i òrgan de la Federació Republicana Federal Socialista de la Terra Alta.

Durant els anys de la República, en què Bladé treballa com a funcionari de la Generalitat a Tortosa, publica també a Avançada, de Tarragona; Foment, de Reus; Lluita, de Tortosa i L’Opinió, de Barcelona. Els seus articles es caracteritzen per la defensa del catalanisme i de l’ideari polític de Macià o Rovira i Virgili, entre d’altres.

Quan esclata la Guerra Civil es trasllada de nou a Barcelona, com a secretari del seu amic de joventut, Martí Rouret, llavors conseller de Sanitat i Assistència Social, i el 1938 s’incorpora al cos de sanitaris de l’Exèrcit de l’Est. Marxa a l’exili a França el febrer del 1939 i, després d’uns primers anys a Montpeller, s’estableix a Mèxic a partir del 1942.

A Mèxic reprèn la seva feina com a periodista i treballa com a redactor per als diaris Última Hora i Journal Français de Mexique, a més de col·laborar a El Nacional. Publica també a nombroses revistes fomentades per l’exili català com Full Català, Revista de Catalunya, La Humanitat, La Nostra Revista, La Nova Revista, Pont Blau i Xaloc.

Bladé, enyorat de Catalunya, on torna de visita l’any 1956, decideix retornar definitivament de l’exili republicà el 1961. Segueix publicant a la premsa local de la província de Tarragona i, després de traslladar-se a Barcelona a partir del 1986, arran de la mort de la seva dona, col·labora també de manera habitual a Avui, Tele-estel  i Serra d’Or.

A més de la seva obra periodística, destaca també la memorialística, especialment dels anys d’exili, així com les biografies de personalitats catalanes o les cròniques sobre les comarques de l’Ebre. El 2006 l’editorial Cossetània inicia la publicació de les seves obres completes.

 


 

Referències a Internet

 

Articles

 

Bibliografia

 

ELS

12/12/2022


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal